Makový závin z pivního těsta

Tajemství výtečného makového závinu spočívá v dobře povařené makové nádivce a správném výběru a též poměru ingrediencí těsta. Přinášíme vám recept na jednoduchý makový závin z pivního těsta.

Makový závin z pivního těsta recept

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky (špaldové, pšeničné, celozrnné…)
  • 100 g tuku
  • 2 dcl piva
  • 2 lžíce jablečného octa
  • špetka soli
  • voda dle potřeby
  • javorový sirup na potření

Maková nádivka

  • 250 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce obilného sirupu nebo sladěnky
  • strouhaná citronová kůra
  • šťáva z citronu
  • 1/2 až 1 lžička skořice
  • 5 lžíc rybízové marmelády


Postup:

  1. Nejdříve si připravíme makovou nádivku. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme mák a společně vaříme 10 - 15 minut. Do uvařené hmoty vmícháme sladěnku, citronovou šťávu a kůru, skořici a marmeládu. Makovou nádivku necháme před dalším zpracováním vychladnout.

  2. Z mouky, tuku, octa a soli vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Z těsta vyválíme plát, který naplníme makovou nádivkou.

  3. Povrch potřeme javorovým sirupem a pečeme na 200°C 20-25 minut.

‌Do makového závinu doporučujeme:

Kontaktní formulář

Informace o ochraně osobních údajů

Zpráva bude odeslána na náš e-mail, odpovíme Vám nejpozději do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Naše produkty

jsou z přírodních surovin
neobsahují GMO
zašleme zdarma
od 2 000 Kč
(pouze ČR)
z velké části
v BIO kvalitě
nejkvalitnější sojové omáčky bez glutamátů
s možností rozvozu na trase Dobruška - Praha
zasíláme i na Slovensko

Potřebujete poradit?

Vendula Krahulcová

Poslat dotaz